Valikko Sulje

Sanna ja Mauri Leppänen: “Emme ikinä olisi osanneet itse rakentaa”

Joma Rakennus Oy - Asukaskokemuksia - Sanna ja Mauri Leppänen

Mauri Leppanen kertoo reilusti ja rehellisesti olevansa mainosmies eikä rakentaja. – Valmiina ostettu talo oli meille ihan ehdoton ratkaisu. Hankkeen aikana totesimme yhdessä monta kertaa, että emme ikinä olisi pystyneet itse rakentamaan ja saamaan näin laadukasta lopputulosta. – Itselle tehtäväksi sovittujen muutamien pienten juttujen tekeminenkin oli melko paineista hommaa, kun piti muka pyrkiä samaan laatuun kuin ammattimiestenkin, Mauri muistelee naureskellen.

Ystäväperheet seinänaapureiksi

Maurin ja Sannan talohanke käynnistyi, kun heillä ystäväperheen kanssa hiihtoreissulla syntyi idea yhteisestä paritalosta. –Sanna alkoikin sitten katsella taloja netistä ja löysi rakennusvaiheessa olevan paritalon täältä Leppävedeltä. Ystäväperheen rakennusmestari isäntä sanoi heti, että ”grynderin kelkkaan hän ei lähde, vaan hanke on tehtävä itse”. –Lähdettiin kuitenkin tutustumaan kohteeseen ja naapurin Tommikin vakuuttui Joma Rakennuksen laadusta ja toimintamallista. – Sannan kanssa ajateltiin, että jos Tommikin alan ammattilaisena on valmis laittamaan rahansa tähän taloon, niin kyllä mekin uskallamme! Mauri kertoo päätöksenteon perusteista. Yhteiselo hyvien ystävien kanssa on jatkunut muuton jälkeen vilkkaana ja yhteinen ratkaisu tuntuu todella hyvältä.

Ystäväperheen kannustuksen lisäksi Mauria ja Sannaa ihastutti talon sijainti avaralla paikalla, josta on näkyvyyttä laajasti. – Tämä on valtavan valoisa paikka jo heti aamusta ja vapaapäivinäkin tuntuu, että on noustava nauttimaan aamuauringon paisteesta. Kiitosta saa myös Joma Rakennuksen arkkitehti, joka on osannut optimoida tilankäytön hienosti ja se näkyy tilojen avaruutena. – Tämäkin pohjaratkaisu on jalostunut uusien rakentajaperheiden myötä, kun heidän toiveitaan on aina otettu huomioon seuraavassa kohteessa, Mauri kertoo.

Rakentajalta hyviä vinkkejä ja laadukasta työtä

Mauri ja Sanna ovat tyytyväisiä luottamukselliseen yhteistyöhön, jota he tekivät rakennusprojektin aikana Markku Vuorman kanssa. – Markulle täytyy antaa isot pojot siitä, miten hän opasti meitä ensikertalaisia monissa asioissa ja päätöksenteossa. Esimerkiksi takan olisimme itse valinneet pelkän ulkonäön perusteella, kun emme ymmärtäneet mitään teknisistä ominaisuuksista. Markun neuvojen mukaan saimme nyt hyvän lopputuloksen, joka sekä lämmittää että miellyttää silmää. – Markku myös kehotti meitä nyt panostamaan laadukkaisiin ja itseä miellyttäviin materiaaleihin ja varusteisiin, jos aiomme asua talossa pitkään. – Muutaman tonnin säästö ei vuosikymmeniä maksettavassa talolainassa tunnu missään, mutta päätöksillä voi olla suuri vaikutus asumismukavuuteen ja talon jälleenmyyntiarvoon, Mauri kertoo Markun neuvoneen.

Mauri ja Sanna antavat varauksetonta tunnustusta myös Joma Rakennuksen kirvesmiehille. – Ammattimiehiä olivat ja se näkyy työn jäljessä, Ystäväperheet ja rakennusalan ammattilaiset ovat kiitelleet jälkeä ja sanoneet, että ei millään voi uskoa, että talo olisi tehty ns. myyntitaloksi, sillä niin huolellisesti kaikki on viimeistelty.

Kolme vinkkiä rakentamista pohtiville

Maurin ja Sannan mielestä valmiiksi rakennettu koti oli heidän tapauksessaan ehdottomasti paras ja huolettomin ratkaisu. Siksi heidän mielestään kannattaakin realistisesti pohtia omat mahdollisuutensa rakentamiseen ja tehdä päätökset sen perusteella. – Jos päätyy valmiiseen kohteeseen, niin ensimmäinen ja tärkein asia on yhteistyökumppanin luotettavuus. On löydettävä sellainen tekijä, joka tekee sen mitä luvataan ja vielä korkealla moraalilla. Meidän hankkeessamme Markku Vuorma on ollut sellainen henkilö, jota voi kyllä suositella tässäkin mielessä, Mauri kiittelee.

Toiseksi vinkiksi pariskunta nostaa riittävän väljän rahoituksen. – Pankin kanssa kannattaa neuvotella sellainen rahoitus, joka mahdollistaa pienet muutokset sisustukseen ja varustetasoon, jos sellaiseen on hankkeen aikana tarvetta. – Tässä hankkeessa me olemme olleet “oman elämämme sisustussuunnittelijoita” ja suunnitelleet sisustuksen oman makumme mukaan, Mauri kertoo filosofoiden. – Jos joutuu koko ajan tinkimään, niin siitä ei synny kivaa tunnetta ja jälkeenpäin voi joutua harmittelemaan muutaman satasenkin säästöä.

-Talon pohjaratkaisun ja ulkonäön ohella myös sen sijainnilla on tärkeä merkitys. Työmatka, lasten koulut, harrastusmahdollisuudet ja ympäristö kokonaisuudessaan ovat tärkeitä asumisviihtyvyyden kannalta, Mauri ja Sanna pohtivat. Heidän mielestään nekin asiat ovat kolahtaneet tässä kohteessa kohdalleen.